Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής: Τα λογοτεχνικά φόρα

Για να φτάσουμε ως εδώ διατρέξαμε τη μακριά διαδρομή που περνάει από τα λογοτεχνικά φόρα. Βήμα για τις πρώτες εμφανίσεις, χώροι συζητήσεων, καθημερινός χώρος ανταλλαγής απόψεων, χώρος παιχνιδιών της γραφής, χώρος όπου τίθενται τα πρώτα ερωτήματα, οι πρώτες επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες. Αλλά και χώροι όπου δοκιμάζεται η έξωθεν ανομικότητα, η δύναμη της διαφωνίας, ακόμη και η σκληρή προσωπική αντιπαράθεση...
Τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στα μέλη που συχνάζουν στα φόρα και στα ιστολόγια υπάρχει ένα είδος συγκοινωνούντων δοχείων. Πολλοί δηλαδή από τους θαμώνες και συνεργάτες στα φόρα, διαθέτουν πια και ένα ιστολόγιο, όπου δοκιμάζουν και στα δύο τις γραφές τους.
Τα έχω ονομάσει παραλογοτεχνικά παρότι συμμετείχα και είμαι γραμμένος ακόμη σε κάποια από αυτά. Αυτή η αντιφατική αντιμετώπιση θέλει να πει πως ενώ δεν βλέπω μια ζύμωση που να ξεπερνάει κάποια στεγανά, που θα πω εν καιρώ ποιά είναι και που οφείλονται, συνεχιζω να πιστεύω πως θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο σαν εισαγωγά στην γραφή, την ποιητική κυρίως.
Οι δημοσιογράφοι και οι επώνυμοι φαίνεται να τα αγνούν, όχι μόνο για το χαμηλό τους επίπεδο και διότι παραμένουν ανοιχτά στις διαμάχες, αλλά κυρίως από τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Δεν είναι βέβαια ο καλύτερος τόπος για να βρεις λογοτεχνία, αλλά είναι ο καλύτερος τόπος για να βρεις υπόσχεση λογοτεχνίας.
Ένας από τους λόγους είναι ότι οι γράφοντες στα φόρα είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Η ελευθερία του μέσου και οι παγίδες της επισκεψιμότητας μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν κάποτε υπερβολικά το εύθραυστα υπερτροφικό εγώ των συμμετεχόντων. Πολλοί δεν ξέρουν καν τα στοιχειώδη. Οι καλύτερες περιπτώσεις είναι εκείνοι, που ή ξαναβρίσκουν κάποια παλιά τους φιλοδοξία για γραφή, ή εκείνοι που πρωτοδοκιμάζουν μέσα σε μιαν πρωτόγνωρη ευφορία κάποιου είδους αποδοχή. Ακόμη και την εξωδικτυακή φιλία.
Ανακεφαλαιώνοντας. Εδώ δεν προτιθέμεθα να πούμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια για τα φόρα. Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε και να αποτιμήσουμε μιαν εμπειρία. Και το σημαντικότερο που διαθέτουμε είναι ο βαθμός της εμπλοκής μας. Και το γεγονός ότι η περιπλάνησή μας μας έφερε κοντά σε έναν αληθινό ποιητή. Γι αυτόν και μόνο τα φόρα έχουν διακαιώσει την ύπαρξή τους.
Θα συνεχίσουμε σε λίγες μέρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: